Co je Shirataki

Koukali jste na recepty, ale nemáte ponětí, co to ty Shirataki / Konjacové těstoviny / nudle vůbec jsou?

Nebo proč je vlastně používat místo běžných těstovin? Jaké mají výhody?

Tato stránka se Vám pokusí odpovědět (pokud však máte dotazy, na které nenajdete odpověď níže, nebojte se nám napsat do komentů – rádi Vám odpovíme!)

Takže v první řadě – Co jsou těstoviny MyShirataki?
Jsou to tradiční japonské těstoviny (nejčastěji ve tvaru tenkých nudlí, ale dělají se i v různých dalších tvarech – jako například špagety, fettuccine, rýže a penne), vyrobené z rostliny jménem konjac (někdy též označované jako ďáblův jazyk). Proto se o nich často luví jako o konjacových těstovinách, nebo nudlích Shirataki. Slovo „shirataki“ znamená „bílý vodopád“ a těstoviny získaly toto označení proto, že jedna z jejich variant – andělské vlasy, připomíná při nabrání na hůlky právě bílý vodopád.

Těstoviny Shirataki se do značné míry skládají z vody a glukomannanu (což je ve vodě rozpustná vláknina z konjacu ), díky čemuž neobsahují téměř žádné sacharidy a minimum kalorií (42 kJ na 100 gramů). A také jsou bezlepkové, kosher, vhodné pro vegany, vegatariány a všechny co si hlídají obsah karbohydrátů v potravě. Naše MyShirataki dodáváme v Bio kvalitě, dle norem EU.

634633

 

Takže to jsou nudle a přitom nemají sacharidy? Aneb jaký je rozdíl mezi MyShirataki a normalními těstovinami?

Tak za prvé nejsou  vyrobené z obilovin, mouky, vajíček, ale z rozpustné vlákniny, z již výše zmíněného konjacového kořene.

Takže i přesto, že vypadají MyShirataki jako těstoviny, nejsou to těstoviny. S trochou nadsázky se dá říct, že je to zelenina zpracovaná do tvaru těstovin.

Výhodou je,  že díky svému složení jsou MyShirataki vhodné jak pro vegany a vegetariány, sportovce, alergiky ( neobsahují totiž lepek, obiloviny a laktózu). Navíc v nich nejsou jednoduché cukry, takže je mohou bez obav jist i diabetici a celiaci.

Pokud se podíváme na výživové hodnoty, tak MyShirataki na 100 g obsahují:

0 g bílkovin (takže si nemusite vyčítat, když si je dáte s masem),

3 g vlákniny (glukomannan – rozpustná vláknina, která ve střevech zgelovatí, je třeba ale vypít dostatek vody),

2.3 g sacharidů (neboli karbohydrátů) z toho ovšem 0 g cukru!!,

0 g tuku,

0 mg Sodíku

a hlavně jen 42 KJ (na 100g!!!)

Jinými slovy, pokud si dáte místo normálních špaget MyShirataki, budete se cítit najezení (díky vláknině), budete mít srovnané zažívání (díky vláknině), fungující střeva (jo jo, opět  vláknina) a pokud to večer nedoženete tabulkou čokolády a paklem chipsů před televizí, tak máte dost velkou šanci, že to za pár týdnů poznáte na váze.

Ono totiž hubnutí  bohužel není nic jiného než matematika, jinými slovy: příjem versus výdej energie – no a Vám se právě podařilo jen díky jedné porci jiných nudlí ušetřit cca 1500 – 2000 kj. A to už za pokus stojí, ne?

Pro koho jsou těstoviny MyShirataki určeny?

Shirataki mohou být užitečnou alternativou pro všechny:

  •     kteří preferují dietu s nízkým obsahem sacharidů
  •     kteří, mají alergii na lepek (protože jsou bezlepkové)
  •     sportovce/kulturisty
  •     vegany a vegetariány
  •     kdo jí kosher
  •     kdo se snaží upravit jídelníček
  •     co se snaží zhubnout
  •     diabetiky (neobsahují téměř žádné cukry) a celiaky
  •     pro všechny, co mají problémy s pravidelným vylučováním, zácpou

Je to zdravé, tudíž – je to hnusné? Aneb, jak to chutná?

Co se týče chuti, samy o sobě nemají MyShirataki žádnou chuť, ani pachuť. Trochu připomínají čínské skleněné nudle. Ale je velice jednoduché je ochutit (například pestem, sojovou omáčkou, nebo i obyčejným vývarem).

Spoustu receptů najdete na blogu ( no a pokud máte nějaký oblíbený, o který se chcete podělit, neváhejte nám napsat na blog@myshirataki.cz, rádi ho – i s Vaším jménem samozřejmě, zveřejníme!)

Jak se to připravuje?

Rychle. To je další z výhod MyShirataki. Vezmete balíček těstovin, hodíte do cedníku (tedy slijete tekutinu, ve které jsou těstoviny naložené) a pořádně propláchtete (aby se odstranily zbytky nálevu).

Já je většinou ještě hodím na 2-3 minuty do horké vody ( protože je většinou jím jako přilohu-těstoviny), nebo pokrájím na kousky a dám do polévky, případně do pánve, kde mám už předpřipravenou omáčku.

Dá se to zamrazit?

Tak jako zamrazit se dá teoreticky všechno ( například parmezán je po půl roce v mražáku pořád výborný), ale osobně nedoporučuji. Přece jen, je to čerstvá potravina (koneckonců proč myslíte, že je to naloženo v tom láku?) a když ji zmrazíte a rozmrazíte, tak to prostě už není ono. Na druhou stranu, pokud sníte jen půlku porce a druhou si necháte do druhého dne v ledničce, nebo si ji vezmete s sebou do krabičky, tak se absolutně nic nestane. Sama to tak dost často dělám.  Prostě chladit jo, mrazit ne.
Navíc, My
Shirataki jsou obvykle prodávány ve 340 gramových balíčcích (200g čisté váhy), což na jednu porci stačí víc než bohatě.

Dělají se samozřejmě  i větší balení , která lze použít při vaření  pro celou rodinu, nebo v restauraci.

Jak  se to skladuje? Jak dlouho to vydrží?

My Shirataki se skladují při pokojové teploťě, minimální trvanlivost mají 12 měsíců od data výroby a otevřené vám vydrží v lednici 2-3 dny.

Co je to ten Glukomannan? Je to bezpečné?

Glukomannan je ve vodě rozpustný polysacharid, neboli ve vodě rozpustná vláknina (což znamená, že na sebe váže vodu a nabírá tak na objemu – proto má pak člověk pocit plnosti). Glukomannan se skládá z glukózy a manózy. Pokud někoho zajímají další detaily, můžete se podívat na wikipedii (bohužel jen anglicky).

Glukomannan, jako každá vláknina, pomáhá potlačovat hlad, respektive prodlužuje pocit sytosti, tím, že na sebe naváže tekutinu a vytvoří tak gelovou hmotu, díky které se zpomalí vstřebávání živin z potravy.

Pokud jde o bezpečnost, tak MyShirataki jsou přírodní  produkt, který splňuje nároky EU, na dovoz BIO potravin. Naše továrna má také HACCP certifikát – což je certifikát, který EU požaduje při výrobě potravin. Detaily ohledně certifikátu najdete opět na Wikipedii  (tentokrát dokonce česky). Ve zkratce HACCP certifikuje, že jsou v celém procesu, od výroby až po prodej konečnému spotřebiteli, dodržována opatření k zajištení zdravotní nezávadnosti potravin. MyShirataki dodáváme v Bio (organic) kvalitě.

Já sama jím MyShirataki už déle jak dva roky a nikdy jsem žádný problém neměla – takže minimálně z mého pohledu bezpečné jsou.

 To zní dobře. Kde můžu MyShirataki těstoviny ochutnat? A kde je můžu koupit?

Nejjednoduší je navštívit náš e-shop a zakoupit on-line. Dále spolupracujeme s různými restauracemi, prodejnami zdravé výživy i fitness centry. Jejich seznam pro Vás připravujeme. 

Pokud však víte o prodejně ve Vašem okolí, kde byste náš produkt rádi viděli, nebo pokud byste naše výrobky rádi zařadili do svého sortimentu, napište nám na business@myshirataki.cz

2 komentáře u „Co je Shirataki

    1. silvie.banzet@post.cz Autor příspěvku

      Dobry den,
      MyShirataki testoviny lze pouzit do jakehokoliv testovinoveho salatu – pouzijte tedy Vas oblibeny recept a klasicke testoviny hahradte My Shirataki testovinami.
      Prejeme dobrou chut! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *